
İşletme Sermayesi Nedir : Net işletme sermayesi olarak da adlandırılan işletme sermayesi, bir şirketin cari yükümlülüklerini cari varlıklarıyla ödeme yeteneğini ölçen bir likidite oranıdır.
İşletme sermayesi, cari borçların cari varlıklardan düşülmesiyle hesaplanır.
İşletme Sermayesi Tanımı Nedir?
İşletme sermayesi alacaklılar için önemli bir kavramdır, çünkü şirketlerin uzun vadeli varlıklarını tüketmeden mevcut yükümlülüklerini ne kadar iyi karşılayabileceklerini göstermektedir.
Başka bir deyişle, alacaklılar, şirketlerin vadeleri geldiğinde mevcut yükümlülüklerini ödemek için yeterli gelir, nakit ve alacak üretebileceklerini görmek ister. Bu şirketin ne kadar sıvı olduğunu gösterir.
Eğer şirketler mevcut borçlarını cari varlıklar ile ödeyemezlerse, uzun vadeli varlıkları satmaları gerekir. Uzun vadeli varlıklar yaratan bu gelirleri satarak, şirket gelecekteki gelir olanaklarını azaltır. Açıkçası, alacaklılar yalnızca bir şirketin mevcut yükümlülüklerini yerine getirme becerisiyle değil aynı zamanda şirketin uzun vadeli sürdürülebilirliği ve büyümesiyle de ilgilidir.
Uzun vadeli varlıkları satan sermayeyi, işletme sermayesi kullanmak yerine cari yükümlülüklerini ödemek için satan şirketler, şirket faaliyetlerinin başarısız olduğuna işarettir.
Yeterli miktarda işletme sermayesi olan şirketler envanter taşıyabilir, nakit indirimlerinden yararlanabilir ve mevcut kazanımları cari borçlarla finanse edebilir.
İşletme Sermayesine Örnek
Örneğin, mevcut borçları 100.000 ABD Doları ve mevcut varlıkları 200.000 ABD Doları olan bir üreticinin işletme sermayesi 100.000 ABD Doları’dır. Bu, tüm mevcut borçların ödenmesinden sonra şirketin halen 100.000 dolarlık cari varlığının kaldığı anlamına gelir. Bu üretici oldukça sıvıdır.
Bir şirketin işletme sermayesini analiz ederken, toplam işletme sermayesi dolarına ve şu anki oranına bakmak önemlidir.
Ayrıca Bakınız : Bilanço Nedir?
Bir yanıt bırakın